Teamontwikkeling is een van de belangrijkste punten voor een goed functionerend bedrijf. Zelfs de beste teams eisen constant onderhoud. Zonder onderhoud vertonen ze de neiging om slecht te gaan functioneren.
Happy-Hunger Curve
Wanneer hier geen aandacht aan wordt besteed in goede tijden, ‘pluk je hier de vruchten van’ in de tijd die hierop volgt. Let wel, in negatieve zin. Dit wordt ook wel de happy-hunger curve genoemd. Wanneer alles lekker loopt in je team is iedereen happy en denk jij als manager dat er geen ‘onderhoud’ nodig is. Daar maak je geen tijd voor, het gaat immers goed? Je stelt het uit of slaat het over.
Gevolgen van geen onderhoud
Maar let op, na enige tijd, en dat kan zelfs al na één maand zonder enig onderhoud, begint het in je team te rammelen en schuren. Er komen ‘scheurtjes’ in de samenwerking en ‘breukjes’ worden zichtbaar in vertrouwensrelaties. De vergaderingen lopen niet meer zo plezierig als voorheen en na het overleg is er een ‘meeting na de meeting’ op de gang. Je bevindt je ineens in het dal van de curve, de ‘hunger’ fase.
Herstel en vertrouwen bij teamontwikkeling
Ben je daar eenmaal belandt, dan zul je alle zeilen moeten bijzetten om het vertrouwen weer terug te winnen en te bouwen aan een veilige psychologische sfeer. En dat is geen Quick fix. Daar is tijd voor nodig dus zul je je langer in de ‘hunger-fase’ bevinden waarin het niet lekker loopt in je team. Het gebrek aan vertrouwen en betrokkenheid zorgt ervoor dat er angst ontstaat voor confrontatie waardoor er een kunstmatige harmonie in stand gehouden wordt.
De verantwoordelijkheid wordt op elkaar afgeschoven en de lat komt steeds lager te liggen. Dit alles heeft tot resultaat dat teamleden de neiging zullen hebben om te streven naar individuele erkenning en aandacht ten koste van de resultaten. Ontdek hier mijn diensten voor ondersteuning.
Vermijden van de Hunger-fase
Hier wil je niet in belanden! Leiderschapsgoeroe Patrick Lencioni legt dit uit in zijn boek ‘De 5 frustraties van teamwork’. Hoe je ervoor zorgt dat het samenwerken leuk blijft. Door continu aandacht te geven aan je team en de voorwaarden te scheppen voor een psychologisch veilig klimaat zal er een basis van vertrouwen zijn waarin mensen zich kwetsbaar durven op te stellen. Dit is een must en de basis voor geweldig teamwork.
Dit los je niet op door eens per jaar de hei op te gaan of een teambuildingsactiviteit te organiseren. Tweemaal per jaar een training zal ook niet volstaan. De Chinese muur is ook niet in een dag gebouwd.
Dagelijks investeren in teamontwikkeling
Geweldig teamwork bouw je steen voor steen. Iedere dag investeren in je team maakt dat het zich ontwikkelt tot een sterk team. Het heeft niet te maken met meer of heel hard werken maar met de juiste dingen doen. Slim en strategisch. Empathisch en met gevoel. Je hebt als manager deze skills allemaal nodig.
Teamontwikkeling gaat om je mensen te zien en te waarderen. Te investeren in een relatie met hen.
Meer tips? Download het e-book
Meer tips over leidinggeven vind je in mijn gratis e-book “3 gouden en bewezen tips die leiden naar geweldig teamwork’ welke je hier kunt downloaden.