Aan de slag met jouw team
Je voelt aan alles dat het zo niet langer kan. Jij en je team werken onder hoge druk, de spanningen lopen op en het verzuim neemt toe. Van werkplezier is eigenlijk al heel lang geen sprake meer en het wordt steeds moeilijker om het verloop tegen te gaan. Je bent het leuren en sleuren al zat en mist de energie inmiddels ook om dit aan te kaarten. Je weet ook niet meer hoe je dit moet aanpakken. Je bent ten einde raad en hebt hulp nodig.
Herken je dit?
- De spanning is om te snijden in je team. Mensen ontlopen elkaar voortdurend en van werkplezier is geen sprake meer. Als jij op je werk verschijnt zegt men je amper gedag en voel je dat je weggekeken wordt. Mensen hebben het gevoel dat jij ze controleert. Dat zou je ook wel willen want je bent er helemaal niet blij mee hoe het eraan toe gaat. Het liefst loop je met oogkleppen op. Zodat je alles wat je ziet niet hoeft te benoemen.
- De samenwerking is ver te zoeken. Er zijn continue conflicten op de werkvloer. Tussen jou en je teams. Tussen de teams onderling. En tussen de medewerkers. Maar die worden niet herkend. Want als je daarnaar vraagt wordt dit ontkend. Ondertussen praten mensen meer over dan met elkaar en wordt er veel geroddeld. En moet je zelf veel te vaak ingrijpen omdat een situatie acuut opgelost moet worden. Ondertussen blijven je eigen werkzaamheden liggen. Jonge professionals waarvan je gehoopt had dat zij met nieuwe inzichten zouden komen, houden het al snel voor gezien. Het is duidelijk dat ze hun mond niet open durven te doen tegen hun oudere, meer ervaren collega’s die niet gediend zijn van hun feedback.
- Er is steeds een ‘meeting na de meeting’. Iedereen heeft een hekel aan team overleggen en probeert er onder uit te komen. Als je dan eindelijk bij elkaar zit, houdt iedereen zijn mond. Het lijkt erop dat niemand durft te zeggen wat hij denkt. Pas na de meeting wordt er op de gang in kleine groepjes doorgepraat of geroddeld.
- Het kortdurende verzuim is veel te hoog. Je durft ’s morgens bijna niet je telefoon te pakken. Bang voor de ziekmeldingen die binnenkomen. Het lijkt wel normaal, af en toe een paar dagen ziek. Iets wat logisch is. En jij maar brandjes blussen en zien hoe je de bezetting op orde krijgt. Je komt zo helemaal niet meer aan je eigen werk toe. Je kunt je vinger er niet op leggen en durft ook de gesprekken niet aan te gaan. Want je weet niet hoe je het moet aanpakken en bent bang dat mensen nog langer in het verzuim schieten.
- ’s Nachts lig je wakker van het piekeren. Je begint al doodmoe aan je dag. De teamdoelen ga je ook dit jaar niet behalen op deze manier. De kosten rijzen de pan uit en de opbrengsten blijven uit. Je krijgt je team niet meer in beweging. Je weet niet waar je moet beginnen om het tij te keren.
- Je gaat akkoord met situaties die jou helemaal niet aanstaan. Omdat je je niet durft uit te spreken. Je durft mensen niet aan te spreken op ongewenst gedrag. En als je dat een keer wel doet ben je zo boos dat mensen hevig schrikken en zich verder terugtrekken. Je weet ook niet hoe je dat op een goede manier doet. Ondertussen worden er fouten gemaakt en krijg je geen antwoord op je vragen.
Stel je voor dat:
- Je je weer welkom voelt op je eigen werkplek. Waar mensen blij zijn je te zien en dat laten merken ook. Je mag er zijn en hoort erbij. En dat geldt voor iedereen. Je hebt gesprekken met ze gevoerd waardoor iedereen weet wat er van elkaar verwacht wordt. Iedereen gaat met plezier naar zijn werk. Iedereen pakt zijn rol en zijn verantwoordelijkheid.
- Jij gewoon weer aan je eigen taken en werkzaamheden toekomt. Jij hoeft je helemaal niet druk te maken of je mensen hun taken wel onder controle hebben. Jij hebt met hen gesproken over het verbeteren van de werksfeer en daar zijn ze mee akkoord gegaan. Conflicten worden herkend en op een constructieve manier gevoerd en uitgesproken. Dit hangt niet meer van jou af. Young professionals werken samen met zeer ervaren medewerkers die de organisatie al jaren kennen.
- Team overleggen worden momenten waar iedereen naar uitkijkt om bij elkaar te zijn. Er is een heldere agenda en iedereen bereid zich goed voor. Iedereen krijgt de ruimte om zich uit te spreken en de sfeer is goed. Besluiten worden gezamenlijk met consent genomen en vastgelegd. Het geroddel op de gang is verleden tijd en na de meeting gaat iedereen gewoon aan het werk.
- Jij mensen op een goede manier durft aan te spreken op gedrag. Je niet meer bang bent dat mensen zich ziekmelden of vertrekken. Dat het team een veilige plek is waar geleerd wordt van fouten en je mag groeien en bloeien. Verzuim is niet meer aan de orde van de dag en als er al sprake van is, heeft dat een reden. Jij en je team hebben geleerd hoe je verbindend moet communiceren en elkaar van feedback voorziet.
- Jij ’s morgens uitgerust aan je werkdag kunt beginnen. Wetend dat je samen verder kunt werken aan je teamdoelen omdat de taken helder zijn en je dit besproken hebt. Het rooster en de planning zijn op orde. Je hoeft geen brandjes meer te blussen. De resultaten laten een opwaartse lijn zien en de werksfeer is goed. Iedereen is aanwezig en er wordt weer gelachen op de werkvloer.
- Jij een aantrekkelijke werkgever en leidinggevende bent en de professionals in de rij staan om bij je te mogen werken. Omdat je een unieke organisatie hebt neergezet waar een veilig psychologisch klimaat heerst. Met een laag verzuim en verloop. Waar de zelfsturing en het zelfleiderschap goed vorm hebben gekregen.
Wat is er aan de hand?
Er is geen psychologische veiligheid aanwezig op de werkvloer. Jij bent met jouw mensen in een onveilige cultuur terecht gekomen. Uit angst de goedkeuring van de ander te verliezen worden conflicten niet uitgesproken. Mensen durven zich niet uit te spreken of zich kwetsbaar opstellen. Ze trekken zich terug en worden onzichtbaar. De ultieme onzichtbaarheid van mensen in organisaties is verzuim en verloop.
Wat ga je doen?
Grijp je deze kans om jouw team op orde te krijgen en de kosten omlaag te brengen? Of wacht je tot de tijd zijn werk doet. En jouw organisatie een duiventil is geworden waar iedereen naar believen in- en uitvliegt. Om dat de verzuim- en verloopcijfers torenhoog zijn?
Ik kan je helpen
Door samen met jouw mensen aan de slag te gaan met de conflicten waarin zij dagelijks op de werkvloer verzeild raken. Met elkaar. Met jou. Waardoor er geen basis van vertrouwen is en er geen psychologische veiligheid heerst. Waardoor zij niet meer met plezier naar hun werk komen. En ziekmelden of vertrekken steeds vaker een optie wordt.
Dit krijg je:
- In mijn workshop Van Teamdruk naar Teamgeluk ga ik (voor jou of) samen met jou aan de slag met de frustraties en conflicten waarmee jouw medewerkers en teams dagelijks op de werkvloer in aanraking komen. Ze krijgen handvatten hoe ze dit kunnen herkennen en om kunnen buigen. Zodat ze weer met plezier naar hun werk komen en ziekmelden of vertrekken geen optie meer is. Waardoor teamdoelen weer behaald worden en mensen graag bij je blijven werken.
- In een volstrekt veilige sfeer leren teams eerst aan welke frustraties teams onderhevig zijn en wat een conflict is en je deze herkent. Hoe je bouwt aan een sfeer van vertrouwen en psychologische veiligheid omdat dit de basis is voor goed teamwork.
- Ook maken we een teamscan. Wat speelt er nu ten diepste? Wat is het meest urgente probleem of de ultieme uitdaging van het team?
- Mijn manier van werken leidt tot een transformatie van een onveilige werksfeer naar werkplezier in een psychologisch veilige werkomgeving. Van Teamdruk naar Teamgeluk.
Ga aan de slag met spanning op de werkvloer
- Succesvolle teams zijn teams waar psychologische veiligheid heerst. Dit valt en staat met de houding van jou als leidinggevende. Een inspirerend leidinggevende is fit en vitaal, fysiek en mentaal. Je geeft het goede voorbeeld door sterk zelfleiderschap. Als leider weet je hoe je zorgt voor een fijne sfeer en psychologische veiligheid zodat werkplezier en persoonlijke ontwikkeling de ruimte krijgen. Dan zul je je team wel in beweging krijgen, samen doelen behalen en van betekenis kunnen zijn.
Meer weten over mijn manier van werken?
Vul het contactformulier in en ik neem binnen een werkdag contact met je op:
Ervaringen
Veelgestelde vragen
Kan ik dit programma ook particulier volgen in plaats van via mijn werk?
Natuurlijk kan dit! Het voordeel via de werkgever is wel in de meeste gevallen dat je hiervoor je Persoonlijk opleidingsbudget kunt inzetten. Slim om dit even te checken!
Is het ook mogelijk de sessies buiten mijn werkplek te volgen?
Ja dat kan zeker. Door het hele land heb ik favoriete locaties waar we rustig kunnen zitten en daarnaast zijn wandelsessies ook een optie, net als online sessies.
Kan de factuur ook rechtstreeks naar mijn werk gestuurd worden?
Ja dat kan zeker! Dan heb ik even de contactgegevens van je werkgever nodig en mogelijk een gesprek met hen als dit wenselijk is.
Kan mijn team ook gecoacht worden?
Ja dat is mogelijk! Hiervoor bied ik een teamtraject op maat aan waarin 1-op-1 sessies met alle teamleden en jou als leidinggevende worden gehouden, gezamenlijke sessies na een teamanalyse, en coaching on-the-job voor de leidinggevende zodat je ook begeleid wordt bij de implementatie van alles wat je leert. Een afsluitende Coach2daagse behoort ook tot de mogelijkheden voor het hele team op een unieke buitenlocatie met sport- en teambuildingfaciliteiten.
Hoe zou een vervolgtraject met mijn team eruit kunnen zien?
Na de 1-op-1 sessies start ik met intake gesprekken met de teamleden. Hierna stel ik gezamenlijke sessies voor met het hele team en de leidinggevende erbij na een teamanalyse. Een afsluitende Coach2daagse is ook een mogelijkheid voor het hele team op een unieke buitenlocatie met sport- en teambuildingfaciliteiten. Hierna kunnen teamleden ook nog individueel gecoacht worden wanneer dit wenselijk is.
Zijn de sessies fysiek of ook online?
In de eerste instantie fysiek, coaching-on-the-job, zodat ik de sfeer kan proeven op je werk wat helpend is voor de context. In overleg kunnen vervolgsessies ook online plaatsvinden.
Zijn de sessies 1-op-1?
Ja, de eerste 5 sowieso. Hierna is een vervolgtraject mogelijk met je team bij jou op locatie.
Wanneer ik kies voor 3 deelbetalingen wanneer moet ik die dan voldoen en binnen welke termijn?
De eerste termijn is voor de start van de eerste sessie, de volgende een maand later en de derde weer een maand later