Functioneel leiderschap draagt bij aan teamontwikkeling

Functioneel leiderschap met marit

Functioneel leiderschap stimuleert persoonlijke groei en ontwikkeling. Elk teamlid krijgt de kans om extra verantwoordelijkheden op zich te nemen, waardoor ze nieuwe vaardigheden kunnen aanleren en zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

De functionele leiderschapsstijl wordt toegepast in organisaties waar medewerkers een aanzienlijke mate van autonomie hebben. Dit biedt ze de kans om bij te dragen, ongeacht hun formele hiërarchische positie. Volgens dit model zijn alle medewerkers onder de juiste omstandigheden in staat om leiding te geven.

Wat is functioneel leiderschap?

In de eerste instantie is het de taak van de leider om zijn of haar team goed te laten presteren. Wat dan te doen op die momenten dat de aangewezen manager er niet is om leiding te geven? Dan moeten er op die momenten vervangers beschikbaar zijn om het roer over te nemen. Dat is precies waar functioneel leiderschap om draait: de focus ligt op hoe er leiding wordt gegeven, en niet op wie er leidinggeeft.

Wat is het verschil tussen hiërarchisch en functioneel leidinggeven?

Een van de meest voorkomende leiderschapsmodellen in een organisatiestructuur is het hiërarchische model van leidinggeven. Hierbij is er sprake van gecentraliseerd leiderschap. De verticale structuur van de organisatie geeft duidelijk vastgestelde rollen aan, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Functioneel leidinggeven legt daarentegen veel meer de nadruk op het benutten van de individuele capaciteiten en sterke punten van elke medewerker. Dit staat los van de medewerkers formele hiërarchische positie.

Wat is een functionele relatie?

Er is sprake van een functionele relatie als iemand de bevoegdheid heeft om instructies of opdrachten te geven aan iemand anders, zelfs als die andere persoon zich hoger in de hiërarchie van de organisatie bevindt. Dit betekent dat de bevoegdheid om instructies te geven niet alleen gebaseerd is op formele rangen of posities, maar eerder op het feit dat de persoon een specifieke kennis of expertise heeft die relevant is voor de taak of situatie. In de essentie draait het dus om het erkennen en benutten van de expertise van individuen, los van hun formele positie om de beste resultaten te behalen.

Conclusie

Functioneel leiderschap is een flexibele leiderschapsstijl die de nadruk legt op de individuele capaciteiten en sterke punten van elk teamlid. Hierbij richt men zich dus niet op hiërarchische structuren. Bij veranderende situaties kan een organisatie daardoor reageren op een dynamische manier en worden de taken en verantwoordelijkheden binnen een team optimaal en evenwichtig verdeeld. 

Door deze manier van leidinggeven is de kans op persoonlijke ontwikkeling en groei veel groter wat bijdraagt aan werkplezier in teams. 

Lees meer over effectief leiderschap en teamontwikkeling voor verdere verdieping.

Meer tips over leidinggeven vind je in mijn gratis e-book “3 gouden en bewezen tips voor die leiden naar geweldig teamwork’ welke je hier kunt downloaden https://jeteamoporde.nl/e-book/

Neemt jouw team geen verantwoordelijkheid?​

3 gouden tips die zorgen voor minder verloop op jouw KDV- en BSO locaties.

Lees ook:

Conflictvermijdend gedrag op de werkvloer

Conflictvermijdend gedrag op de werkvloer is ‘killing’ voor jouw business.

Pleasegedrag maakt dat meningen niet uitgesproken worden. Door conflictvermijdend gedrag van medewerkers én van...
Functioneel leiderschap met marit

Functioneel leiderschap draagt bij aan teamontwikkeling

Functioneel leiderschap stimuleert persoonlijke groei en ontwikkeling. Elk teamlid krijgt de kans om extra...

Neemt jouw team geen verantwoordelijkheid?

3 gouden tips die zorgen voor minder verloop op jouw KDV- en BSO locaties.